Alla inlägg under september 2013

Av Lasse Taube - 13 september 2013 16:53

....i LosBoliches, en del av "östra Fuengirola"'

Av Lasse Taube - 12 september 2013 16:05

.... en liten "torsdagslunchpromenad" i centrala Fuengirola.
Gunilla?
- Rätt, hon polar i dag. +29 i skuggan.....

[Bild]

Av Lasse Taube - 11 september 2013 14:10


Oxå ett jubileum....

11 september 1714 - dagen då Barcelona kapitulerade för Felipe V

Idag firar Katalonien sin egen dag ?Diada?. Det var den 11 september 1714 som de förlorade sin självständighet, enligt katalanerna själva vill säga. I verkligheten fick de kapitulera. Det var den dagen som den spanske kungen Felipe V de Borbón intog Barcelona.

Kämpade verkligen katalanerna för sin självständighet? Knappast. I stället handlade det om att stöda Carl av Österrike så att att han fick tillträde till den spanska tronen. Men det är knappast detta som hörs i den katalanska propagandan.

Händelsen den 11 september 1714 ingick under det spanska tronföljdskriget 1700 till 1714. Och det var inte två spanska trupper som slogs emot varandra. Österrikiska Habsburg hade flera allierade som England, Holland och Portugal och det var på denna sida Katalonien valde att ställa sig.

Barcelona höll stånd mot Felipe V:s styrkor under 13 månader. Sedan föll Barcelona.

Källor: Historia total de España. De Ricardo de la Cierva. Ed.
Síntesis de la historia de Cataluña. De Ferrán Soldevila. Ed.Destinolibro 1978./via svenskamagasinet.nu

Av Lasse Taube - 11 september 2013 10:06

Av Lasse Taube - 9 september 2013 22:49

 
Prenumerera på "NYHETERNA"
 
 Dagligen  Vecka

”Gas de la risa” - polisen varnar för drog

Spansk nationalpolis går nu ut och varnar för en ny innedrog som sprids på diskotek och barer i Marbella på Solkusten. Det handlar om en speciell gas som går under namnet ”gas de la risa”, en lustgas med beteckningen N20 (gräddsifonpatroner). Inhaleringen liknas vid sniffning av lim och varar under cirka tre minuter. 

I helgen grep nationalpolisen tre brittiska medborgare i Marbella. En av dem är ansvarig för ett diskotek och de två andra arbetar som servitörer på stället. Enligt polisen har de sålt kapslar och ballonger, som innehåller gasen, till ett pris av fem euro per dos. 

Användandet av lustgas på diskotek och barer har ökat och enligt experter på området är hälsoriskerna flera. Det inverkar negativt på det centrala nervsystemet och ger syrebrist till hjärnan. Andra konsekvenser blir irritation i ögon, näsa och hals samt sänkt blodtryck, puls och andning. Även blodcirkulationen försämras. 

Det finns rapporter om att vissa personer har hamnat i kritisk medvetslöshet och fått skador på nervsystemet och lungorna. Det är beroendeframkallande och kan leda till döden säger den nationella polisen i ett uttalande.

09.09.2013


Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vänNästa nyhet

Ovido - Quiz & Flashcards